Student experience intro

Procesgericht werken bij VDAB eigenlijk een noodzaak

Student experience intro

Procesgericht werken bij VDAB eigenlijk een noodzaak

VDAB, de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding heeft de missie voor alle Vlaamse burgers de ruimte te scheppen om maximaal zelf hun loopbaan te ontwikkelen. Als dienstverlener helpen ze burgers bij het ontwikkelen van hun loopbaan in wisselwerking met de marktvraag, met speciale aandacht voor burgers uit kansengroepen.

De Sensus-methode voor procesgericht werken wordt binnen onze opleidingen organisatiebreed ingezet. Binnen onze opleidingscentra bestaan oefenfirma’s waarvoor we de bedrijfsprocessen hebben vastgelegd. De cursisten, die worden opgeleid tot bediende, krijgen hiermee inzicht in de werkwijze van een bedrijf en doen hiermee ervaring op ter voorbereiding van hun deelname aan de arbeidsmarkt. We willen ze bewust maken van wat hun rol in een proces is en wat er gebeurt met de informatie die zij verschaffen en werkzaamheden die zij uitvoeren. Ze zijn een schakel en zijn daarmee medeverantwoordelijk voor de uitvoering van het proces. En juist dit tijdens de opleiding ervaren is belangrijk, daar leer je van”, legt Ann van Buggenhout uit, projectleider binnen VDAB.

VDAB is erg enthousiast over de procesmanagementaanpak van Sensus . De processen worden ook constant verbeterd door input van de instructeurs. “Het kan heel praktijkgericht worden ingezet, het is voor ons eigenlijk een noodzaak bij het ontwikkelen van onze opleidingen”. Er is voor de aanpak van Sensus process management gekozen door de gebruiksvriendelijkheid van Sensus BPM Online en de grensverleggende oplossingen die het biedt. Inmiddels is het een groot succes. Van de 18 opleidingscentra waar we het procesgericht denken en werken willen implementeren, is dit nu bij 9 al het geval. “Ik heb echt het idee dat het werkt, iedereen is heel enthousiast en bekijkt de gepubliceerde processen ook met grote regelmaat in de community die wij daarvoor hebben opgericht”.

Naast de opleiding zelf wordt de Sensus-methode ook ingezet om de complexiteit van het ERP-systeem binnen de oefenfirma’s bevattelijk te maken. ERP is een complex gegeven, maar door procesgericht hiermee aan de slag te gaan krijgt een cursist sneller zicht op de verschillende processen en afdelingen van hun oefenfirma.

Sensus BPM Online wordt ingezet als didactische tool en als leidraad voor het leren werken met het ERP-systeem. “Wat zo fijn is aan de softwaretool is het kleine aantal iconen waarmee de processen zijn vastgelegd. Hierdoor blijft het overzichtelijk en dat is waar onze cursisten behoefte aan hebben. Een extra troef zijn de vele toelichtingsmogelijkheden, zoals het plaatsen van screenshots en links naar URL’s of bestanden in de toelichtingsvelden. Ook het gemakkelijk uitdraaien van een rapportage van de onderwijs procesflow in PDF biedt voor ons een groot voordeel. Het is voor een cursist immers veel gemakkelijker te begrijpen wanneer een proces gevisualiseerd wordt. De Sensus-software laat ons toe op een grotere schaal cursisten op te leiden”, vertelt Marco Bonafini, instructeur bij VDAB.

“De eenvoud en overzichtelijkheid van Sensus BPM Online is waar onze cursisten behoefte aan hebben. De Sensus-methode en -software laat ons toe op een grotere schaal cursisten op te leiden.”

Marco Bonafini

Instructeur, VDAB

Ontdek zelf de voordelen!

Meld u aan voor de proefversie. Nadat u uw gegevens hebt ingevuld, kunt u direct gratis 30 dagen lang processen ontwerpen met de Sensus BPM Designer.

Nieuwsbrief

Laat u inspireren met de Sensus process management nieuwsbrief

Schrijf u in voor een van onze nieuwsbrieven!